Funderingar

Böcker och annat….

Det här inlägget kommer att innehålla tips på böcker och annat.
I mitt allra första inlägg skrev jag att jag skulle försöka mig på att läsa några böcker av Björn Ranelid. Jag har verkligen försökt, men det går inte. Hittade inte den röda tråden, handlingen hoppade hit och dit, och jag kunde inte hänga med. Så därför ger jag upp på Herr Ranelid.

Vill börja med en favorit bland genren deckare, Pascal Engman.

I höstas kom den femte boken i serien om Vanessa Frank. Vill ni ha spänning från första bladet ska ni läsa Pascal Engman, och när ni väl börjat läsa är det svårt att lägga ifrån sig boken. Innan böckerna om Vanessa Frank skrev Engman debutromanen ”Patrioterna” och redan när jag läste den var jag såld. Däremot så har han tillsammans med Johannes Selåker skrivit boken ”Till minne av en mördare”, och den boken tilltalade mig inte, kände liksom inte igen mig även om jag kommer ihåg fotbollsVM 1994. Läste halva boken innan jag gav upp, kanske att jag borde ge den en ny chans, kan vara en generationsfråga. (Att jag är för gammal.)
Sammanfattningsvis så rekommenderar jag verkligen Pascal Engman. Hans böcker finns även som ljudböcker.
Andra favoriter bland deckarförfattare är: Elly Griffiths, Jonas Moström, Håkan Nesser och jag läser fortfarande Agatha Christie.

Hur många av er har fått blommor från en författare när ni fyllt år? 😀 Det har jag.

Carina Aynsley heter författaren och jag har läst ett antal novellsamlingar av henne tidigare. När vi besökte höstmarknaden på Träslottet här i Arbrå köpte jag tre av hennes nyare böcker. Jag har läst den första, ”52 år och okysst.” Det är en hisnande resa. Om ni tycker om ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” så gillar ni ”52 år och okysst” också.

Citerar baksidestexten: ”Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen. Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gåtorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatles och Lill-Babs.”
Ska nu börja läsa hennes böcker om ”Grannar” och ser verkligen fram emot det.

Det tredje lästipset är författaren Tomas Sjödin. Han är pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, men är nog mest känd som krönikör i Göteborgposten och sina Sommar -och Vinterprat. Om jag räknat rätt har han Sommarpratat/Vinterpratat åtta gånger, varav två gånger valda av lyssnarna.

Boken ”Lita på att det ljusnar ” är en samling av hans krönikor. Den kan ni ha på soffbordet och läsa en krönika i reklampauserna. Bara bokens rubrik gör att jag blir glad.
Hans skrivande och sommarprat är vardagsnära och självbiografiska. Förlusten av två av sönerna som avled i tonåren av en nervsjukdom går som en röd tråd genom böckerna. Glömmer aldrig hans Sommarprat när han berättar om en lång biltur i USA som han gör alldeles ensam. Han försöker fotografera de hisnande vyerna vid Klippiga Bergen, men inser att fotografiet inte alls överensstämmer med verkligheten. Känslan när han förstår att han inte kan dela upplevelsen med någon annan får honom att brista i gråt. Alla som fotograferar kan känna igen sig i känslan.
Läs och lyssna på Tomas Sjödin.

När det gäller programmen Sommar och Vinter så har jag laddat ner och lyssnar på gamla Pratare. Mr Sommar är för mig Torsten Ehrenmark. Honom lyssnade jag på när jag var ung och han håller än, tyvärr finns inte så många av hans program tillgängliga. I övrigt vill jag rekommendera Lars Ulvenstam, Per Gunnar Evander, Stina Wollter och många andra.

Önskar er god läsning och lyssning under mörka januari. Sen har vi ju Vintersporten att glädja oss åt.
Vänligen Lena

4 kommentarer på “Böcker och annat….

 1. Kul att läsa dina boktips och dina omdömen, Lena!

  Jag har själv haft en deckarperiod en tid nu och skulle vilja hitta en spännande kärleksroman att ”sätta tänderna i.”
  Mina bästa deckarboktips för närvarande är Tove Alsterdals ”Rotvälta” och Sören Sveistrups ”Kastanjemannen”

  Andra romaner som jag gillar är t ex:
  Alyson Richland, ”En förlorad kärlek”… (”En oförglömlig kärlekshistoria i skuggan av andra världskriget”)

  Kelly Rimmer, ”Vad hjärtat aldrig glömmer”…(”Trzebinia, Polen, 1939.
  Alina har vetat att hon kommer att gifta sig med sin bästa vän Tomas sen hon var nio år gammal. Som förlovad femtonåring oroas hon inte av ryktena om att nazisoldater närmar sig den polska gränsen.”)

  Delia Owens, ”Där kräftorna sjunger”… (”Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan”…”)

  Gilla

 2. Hej och tack igen för tipsen.🥰Jag klarar inte heller Ranelid prövat sååå många gånger. Sen jag inte kan läsa längre är jag oxå beroende av vem så läser så mycke som ska passa.Ha det super bäst kramar till er båda ❤️🥰❤️🥰🙏

  Gilla

Kommentarer är stängda.